Když bolí srdce i duše

Duševní bolest je jednou z nejbolavějších, ať už za ní stojí opuštěnost, ztráta, nízké sebevědomí, selhání nebo vina. To jsou úrazy, kterými trpí naše srdce i duše. Přiznat se k těmto emočním škrábancům vyžaduje velký kus odvahy, ale lze s nimi snadno bojovat, aby tolik nebolely.

OPUŠTĚNOST
Pocit opuštěnosti je ničivý. Člověk má pocit, že ho všichni nechají na holičkách, proto zbytečně promešká spoustu možností, jak navázat zajímavé kontakty. Svým chováním naopak lidi kolem sebe odrazuje. Pokud se cítíte opuštěni, přestaňte především myslet negativně. Zkuste navázat nové kontakty, i kdyby jen na sociálních sítích. Udržujte své přátelství a vazby, zkuste vymyslet společný program a snažte se být mezi lidmi.

ZTRÁTA
Můžeme ztratit pero, práci nebo přítele. Tyto ztráty někdy velmi bolí, a to až fyzicky. Nikdo jiný nemůže posoudit, jak velkou ztrátu prožíváte. Nenechte si však mluvit do toho, jak moc smíte být smutní. Je potřeba se přes ztrátu přenést, a to chce čas. Ulehčit si to můžete něčím, co otupí přímý náraz. Dělejte to, co na vás funguje, ať už jde o sport, spánek, čokoládu. Časem pochopíte, že každá ztráta vás někam posune a vytvoří nové příležitosti.

NÍZKÉ SEBEVĚDOMÍ
Váš psychický stav je nízkým sebevědomím velmi oslaben, což způsobuje snadné zranění duše. Pocit, že nic nezvládnete, vás doslova ochromí. Musíte začít myslet víc pozitivně. Přijímejte pochvaly a komplimenty, nesrážejte sami sebe. Nepodceňujte se a za své zásluhy buďte pyšní.

SELHÁNÍ
Pokud opakovaně chybujete nebo selžete, můžete si vybudovat strach, aby se to zase neopakovalo. Zamyslete se nad sebou a zjistěte, že opakujete pořád dokola stejné chyby. Zkuste se je naučit napravit, abyste se neustále netočili v kruhu.

VINA
Pocit viny je sice signál, že jsme někomu ublížili, může nám ale zkazit celý den. Nikdo není bez chyby a nikdy nikdo nic nepokazil. Nejsnazší je upřímně se omluvit, a hned odpustit sami sobě, abyste se nemuseli utápět ve výčitkách.